Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

κριτική θεάτρου, Π.Μουλόπουλος, myreview.gr, 5 Δεκ. 2011

Ημερομηνία: 12:05 12/11

''ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ'': ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (9/10)
Η αρχή του έργου είναι το τέλος και το τέλος η αρχή του. Αυτή η φράση ίσως να είναι η πιο κατάλληλη για να περιγράψει τον «Γυάλινο κόσμο» του Tennessee Williams που έκανε πρεμιέρα χθες βράδυ,στο θέατρο''Δημήτρης Χόρν"
Σε ένα λιτό σκηνικό, το οποίο αποτελείται από 4 καρέκλες και ένα ψυγείο, το έργο και οι ηθοποιοί που επιλέχθηκαν να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα σε κάνουν να επικεντρωθείς σ’ αυτούς και μόνο!
Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματά της παγκόσμιας δραματουργίας, ένα από τα πιο προσωπικά έργα του Williams, όπου και τον καθιέρωσε.
Ένα τρίγωνο σιωπηλής απόγνωσης-μάνα-γιος-κόρη. Τρεις εγκλωβισμένοι άνθρωποι που καταφεύγουν στη φαντασία ή την ψευδαίσθηση για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Όνειρα που συνθλίβονται από το Χρόνο, ματαιωμένες προσδοκίες, χιούμορ και σαρκασμός, ανάγκη για αλλαγή, και βέβαια «..αυτό το κάτι που προσμένουμε αιώνια, μα πάντα αργεί να έρθει, αυτό το κάτι για το οποίο συνεχίζουμε να ζούμε..».
Η Ναταλία Τσαλίκη υποδύεται την μάνα του Αντίνοου Αλμπάνη και της –ανερχόμενης- Αμαλίας Νίνου, ενώ ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς ολοκληρώνει την τετράδα με τον ρόλο-κλειδί. Είναι αυτός που θα οδηγήσει την ιστορία στο…φινάλε.

Τα Θετικά

  • Οι διαδοχικές αλλαγές της Ναταλίας Τσαλίκη από την κωμωδία στο δράμα και το αντίστροφο, καταφέρνοντας να έχει τον πλήρη έλεγχο και να μην υποκύπτει σε υπερβολές, όπως τυχαίνει σ' άλλα έργα.
  • Η ανερχόμενη Αμαλία Νίνου (η οποία πρόσφατα τελείωσε την δραματική σχολή) ξεκινάει την σταδιοδρομία της πρωταγωνιστώντας σε ένα πολύ σημαντικό έργο και στο πλευρό καταξιωμένων συντελεστών.Παρ' όλα αυτά, κατάφερε και "έκλεψε" τις εντυπώσεις.
  • Ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς απέδειξαν πόσο έχουν δουλέψει όλους αυτούς τους μήνες που κάνουν πρόβες.Ο πρώτος "κέρδισε'' το στοίχημα με τις κωμικοδραματικές αλλαγές του ρόλου.
  • Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ ακόμη και στο θέατρο.Στο συγκεκριμένο έργο νομίζεις ότι παρακολουθείς κάτι κινηματογραφικό.Βέβαια σ' αυτό τον τομέα, έβαλαν και το χεράκι τους οι: Μιχάλης Κλουκίνας με τα εξαιρετικά-υπέροχα βίντεο που έφτιαξε και ο Σταύρος Γασπαράτος με τη μουσική του επιμέλεια.
  • Τέλος, η εξαιρετική σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο άξια σκηνοθέτης είναι και πόσο εργάστηκε αυτά τα 2 χρόνια που το ετοίμαζαν.

Τα Αρνητικά

  • Στον Κωνσταντίνο Γαβαλά, όπου ο ρόλος του δεν του επιτρέπει να δείξει κάτι παραπάνω απ' αυτό που έχει. Επικεντρώνεται πιο πολύ στο κωμικό στοιχείο. Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα 3 μέλη του θιάσου "δοκιμάζονται" και στα κωμικά και στα δραματικά στοιχεία.
  • Η -σχετικά- μικρή διάρκεια του έργου.

Συμπέρασμα

Ένα έργο που σε κάνει να συγκινηθείς, αλλά και να γελάσεις. Να προβληματιστείς, αλλά και να ξεχάσεις τα δικά σου προβλήματα. Ένα ενδιαφέρον έργο που το 'χουν δουλέψει και δεν είναι...αρπακτή.

του/της Παναγιώτης Μουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου