Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

κριτική θεάτρου, Ελένη Καραγιάννη, almurofustiki.com, 18 Δεκ. 2011



Θέατρο: Γυάλινος Κόσμος


Της Ελένης Καραγιάννη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Διανομή ρόλων
Τομ: Αντίνοος Αλπάνης
Αμάντα: Ναταλία Τσαλίκη
Λώρα: Αμαλία Νίνου
Τζιμ: Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Ο “Γυάλινος Κόσμος” του Τέννεσση Γουϊλιαμς διαδραματίζεται σε ένα άθλιο διαμέρισμα στο κέντρο του Σαιντ Λούϊς και αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα. Περιγράφει τη δύσκολη ζωή μιας οικογένειας η οποία άλλαξε περιβάλλον μετά από την ε- γκατάλειψη του πατέρα τους, καθώς στο παρελθόν έμεναν στο σπίτι του εφημέριου παππού, στο Μισσισιπή. Έτσι, μία αυταρχική μάνα (Ναταλία Τσαλίκη) προσπαθεί να επιβιώσει και να φτιάξει το μέλλον των παιδιών της όπως εκείνη νομίζει. Από τη μια μεριά, ο γιός (Αντίνοος Αλμπάνης) καταπι- εσμένος από τη δουλειά που κάνει στην αποθήκη ενός εργοστάσιου παπουτσιών που είναι κόντρα στα ονειρά του για μια ελεύθερη ζωή μακριά από τη μαυρίλα της πόλης και του στενού διαμερίσματος που έμενε και από την άλλη, η δύο χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του (Αμαλία Νίνου) που έχει διαμορφώσει ένα δικό της κόσμο από γυάλινα μπιμπελό και αποτελούν το μεγάλο της πρόβλημα.

Στην αρχή του έργου, η μητέρα γράφει την κόρη της σε μία σχολή γραμματέων, νομίζοντας πως έτσι εκείνη θα έχει ένα καλύτερο μελλόν από ότι αυτό που είχε εκείνη στα νιάτα της. Ωστόσο, η κόρη δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τα μαθήματα λόγω της ψυχολογικής της κατάστασης και έτσι μετά από ένα περιστατικό που συνέβη στη σχολή, εκείνη δεν ξαναπήγε. Η μάνα απελπισμένη, όταν μαθαίνει αυτό για την κόρη της, γυρνάει αγανακτισμένη και απευθύνεται στον αδερφό της για βοήθεια. Κάπου εκεί σκέφτεται πως μόνο ένας γάμος με κάποιον που θα πάρει τη θέση του αδερφού στο σπίτι, ο οποίος λειτουργεί για αυτούς ως πηγή εισοδήματος, θα μπορέσει να αποκαταστήσει αυτό το κορίτσι. Ωστόσο, τόσο ο αδερφός όσο και η μάνα αντιλαμβάνονταν πως αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, εφόσον η Λώρα διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Έχει δημιουργήσει ένα δικό της κόσμο από γυαλί, το “Θηριοτροφείο” όπως το ονόμαζε η μάνα της, και ζει μέσα σε αυτόν.

Παρόλα αυτά, ο γιός της οικογένειας που απεχθάνεται τη ζωή του όπως είναι διαμορφωμένη, αποφασίζει τελικά, παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς, να βοηθήσει τη μάνα του και να φέρουν το μοναδικό του φίλο από τη δουλειά Τζίμ (Κωνσταντίνος Γαβαλάς) στο σπίτι. Όμως, είναι γνωστό ότι η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια και τυχαίνει να είναι ο μόνος άντρας που ενδιέφερε ερωτικά κάποια στιγμή τη Λώρα. Τον γνώριζε από το σχολείο, καθώς ήταν από τα πιο δημοφιλή παιδιά και την αποκαλούσε ως Μπλε Ρόδο. Αυτό προέκυψε, όταν κάποτε την είχε ρωτήσει το λόγο για τον οποίο έλειψε από το σχολείο κάποιες μέρες. Εκείνη του είχε απαντήσει ότι είχε πλευρόπονο και εκείνος νόμισε ότι του είπε “μπλε ρόδο”.

Η προσωπική μου άποψη για το εν λόγω θεατρικό έργο είναι η καλύτερη, καθώς οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλυτερό τους εαυτό καθ’όλη την διάρκεια της παράστασης. Τολμώ να πω πως η Ναταλία Τσαλίκη απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι πολύ άξια και στο θέατρο, καθώς κατάφερε να δώσει μια κωμική νότα σε έναν τόσο τραγικό ρόλο και η ερμηνεία της ήταν εξαιρετική. Επιπλέον, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η Αμαλία Νίνου που, αν και μόλις τώρα τελείωσε την δραματική σχολή, κατάφερε να αποδώσει άψογα έναν τόσο δύσκολο ρόλο χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, οι αντρικές φιγούρες της υπόθεσhς ήταν εξίσου ρεαλιστικοί και είχαν μια αμεσότητα, γεγονός που κρατούσε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο. Η πλοκή αν και τετριμμένη (πέρα από το στοιχείο του Γυάλινου Κόσμου) αποδόθηκε άρτια και η διάρκεια της παράστασης δεν κούρασε σε καμία περίπτωση το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου